Skip to main content

Woorden die je in de vastgoedwereld tegenkomt, maar voor normale mensen echt niet klinken

Werk je met vastgoed – als makelaar, ontwikkelaar of in een andere functie – dan zit je goed in het jargon. Je snapt misschien wel dat de meeste mensen het niet dagelijks over bruto aanvangsrendement, objecten en units hebben of over afkortingen als v.v.o. en v.o.n., maar toch sluipt dat ingewikkelde vastgoed-taaltje er hier en daar in. Dat is niet erg als je met collega’s of vakgenoten communiceert (alhoewel, duidelijke taal is overal wel fijn). Toch zien we ook veel ontoegankelijke vastgoedkreten afgevuurd worden richting de ‘normale mens’ die simpelweg op zoek is naar een leuke woning. En dat terwijl toegankelijkheid juist een groot goed is binnen misschien wel elk soort communicatie!

Daarom hebben we een lijstje opgesteld met woorden die je in de vastgoedwereld tegenkomt, maar voor normale mensen echt niet klinken. Meteen uit je vocabulaire schrappen, zouden wij zeggen. Side note: dit lijstje is opgesteld aan de hand van eigen observaties, er is niets wetenschappelijks aan en is daarbij hoogst persoonlijk.

1. Mutaties

Niet alleen doet dit woord tegenwoordig denken aan allerlei nare corona-varianten, ook voor deze pandemie zorgde het woord ‘mutatie’ al voor negatieve associaties. Voorbeeld: ‘Bij mutatie wordt de badkamer vernieuwd.’ Moet je dan eerst tot een soort monster van Frankenstein transformeren voor je dat nieuwe bad krijgt? Liever niet. Los van dat het kil klinkt, lijkt het niet eens meer over mensen te gaan. Voor de goede orde: dat zou wel moeten. We hebben het hier over een wisseling van huurders, echte mensen dus. Dat het voor de meesten ook nog eens een onduidelijke term is die alleen doet raden naar de betekenis, is misschien nog wel het onhandigste.

Suggestie: wisselen, bij een nieuwe huurder

2. Realiseren

Mensen die bouwen vertellen graag wat ze allemaal aan het realiseren zijn. Dit is misschien niet de ergste term, want het is in ieder geval duidelijk. Toch moet een extreem zakelijk gevoel je wel bekruipen als je voor de zoveelste keer leest wat er allemaal in een pand gerealiseerd wordt. Zakelijk is niet altijd slecht, maar het zorgt niet voor de meest toegankelijke teksten. Niet voor een fijn, welkom gevoel in jouw nieuwe huis. Prima dus om het naar vakgenoten of in aantekeningen te gebruiken, maar vertel toekomstige bewoners vooral niet dat er nog een gezamenlijke woonkamer in het complex gerealiseerd wordt (tenzij je die graag leeg houdt?). Heel uitnodigend klinkt het namelijk niet.

Suggestie: maken, bouwen, creëren, er zal komen

3. Separaat

Separate bergingen en toiletten vliegen je om de oren als je woningomschrijvingen leest. En dan zitten we toch weer in de zakelijke hoek van de woordenschat. Geen ramp, maar niet heel toegankelijk en daarom jammer. Elk woord in een woningomschrijving zou een mooi beeld moeten oproepen en met dit soort woorden maak je het jezelf heel moeilijk. Een lezer en woningzoeker krijgt zo zeker de juiste informatie, maar trek je haar of hem echt binnen? Zet je hiermee een leuke sfeer neer? Waarschijnlijk niet (tenzij de context prachtig is natuurlijk).

Suggestie: apart, los, (afzonderlijk)

Wat dan wel?

Mag je deze woorden dan nooit meer schrijven? Dat zou ook flauw zijn. Wees je er in ieder geval van bewust dat het jargon van de vastgoedwereld een tikkeltje aan de zakelijke en soms onduidelijke kant zit. In communicatie naar woningzoekers doe je echt iets héél anders dan wanneer je met collega’s mailt. Je wilt verhalen vertellen en via teksten (en visualisaties) een beleving oproepen over hoe het is om ergens te wonen. Verplaats je daarom goed in een toekomstige bewoner voordat je de pen oppakt.

Aan welk van deze woorden maak jij je wel eens schuldig? Of hebben we er juist een over het hoofd gezien? Laat het vooral weten en maak de (vastgoed)wereld een stukje toegankelijker!

Close Menu

Brightlot AMS

Bijlmerplein 888
1102 MG Amsterdam

Brightlot BCN

Sant Pere Màrtir 39, Bajo dcha.
08012 Barcelona

020-2441027
info@brightlot.nl